Wednesday, October 14, 2009

Maruah dan Integriti:Perhimpunan Agong Umno 2009- Khas


Perhimpunan agong UMNO datang kembali, hari pertama sempat la jugak jenguk-jenguk gerai kat sana sambil menjeling- jelling barang apa yang patut dibeli. Huhuhuhu mahal bangat barang sekarang. Tujuannya nak carik buku jer..tapi duit plak tak bawa. Selalu buku yang dijual kat sini jarang jumpa kat kedai buku macam buku- buku persuratan melayu, sejarah tuboh kerajaan, semua ada kat sini. Awek pun ramai, puteri semua ni buat aku tertanya- tanya..diorang ni taknak senyum kat aku ker?kuikuikui…

Suka aku tengak orang melayu berniaga, dapat la jugak tingkatkan ekonomi. Tapi aku heran, kenapa sampai sekarang kerajaan masih bagi subsidi kepada orang melayu untuk berniaga, belajar, dan sebagainya. Jika nak buat konsep ‘satu Malaysia’. Tun Mahathir pernah kata, tongkat bagi orang melayu harus ditarik sikit demi sedikit. Ini kerana melayu dah ambil kesempatan walaupun sudah berjaya dalm hidup. Tak macam kaum lain, Bantu- membantu apabila sudah berjaya. Konsep ni sukar nak disuburkan dalam orang melayu. Yang orang melayu tau, gossip kat ofis, fitnah- memfitnah, hasad dengki, kerja tak professional, pemalas, tikam dari belakang dan sebagainya. Sifat nak majukan diri tak ada, kalau ada pon setakat nak beli rumah dan kereta kemudian kerja makan gaji sampai kemati. Itu lah melayu yang mahathir risaukan.

Monday, October 12, 2009

kursus oh kursus

Harini 12 hingga 14 oktober aku menghadiri kursus induksi/ orientsi (kumpulan pengurusan & professional) bertempat di UKM. Ini kursus aku yang pertama lepas pertukaran pangkat awal tahun ni. Semua nya berjalan lancar sejak pagi jam 8.30 hingga lah tengah hari. Masuk petang aku dah naik meluat dengan kemengantukan aku sehinggakan aku bermain-main mesej dengan seseorang.huhuhuhu…tapi tak lama sebab bateri kong, so kenalah dengar jugak ceramah yang berguna pada logiknya, tapi membosankan pada akalnya. Ceramah untuk harini Cuma berkaitan sejarah, pentadbir, dan juga kewangan universiti yang perlu diambil tahu. Ilmu ni luas, kalau dah sehari dok dengar ceramah, dapat sikit-sikit pun kira ok dah, so takde la rugi sangat dtg kursus. Tambahan pula dengan hidangan makanan yang menyelerakan tapi apakandaya aku berpuasa sunat sepanjang kursus 3 harinih, so takder la rezeki nak merasa.huhuhuhuhu

Bagi aku kursus sebegini agak penting dan radikal untuk dikonsepkan pada setiap staff di UKM atau di tempat aku kerja sendiri bagi memupuk semangat kekerjaan yang baik. Takda la niat kerja 8-5 pastu balik tanpa apa-apa kesan ditinggalkan dalam diri dan persekitaran kerja. Cuma momentum dan isipadu kursus kurang cermat dengan membariskan modul-modul standard lama turun temurun yang boleh kita hayati sendiri kat internet. Mungkin ini kursus standard dan asas bagi pegawai, so benda simple2 pon ditekankan. Bagi pangkat cam aku ok la pegawai cabuk jer and masih baru lagi, tapi bagi doktor2 dan ketua unit yang dah 30 tahun kerja, menghadiri kursus disini hanya sia-sia sahaja.Cuma pelengkap kepada fail peribadi kerja masing-masing bagi kegunaan jabatan latihan. Perkara ini harus diperhalusi dan secara peribadi akan menghantar email kepada pendaftar. Biasa la aku kalau takder kerja, hantar komen jer…huhuhuhu bukan apa, tanggungjawab jugak tu untuk merealisasiakan sasaran universiti dan jangan terikut sangat dengan tradisi turun temurun. Tradisi ini membuatkan staff kerajaan secara amnya tak dapat bekerja secara kretif dan kolektif.

Esok hari kedua dan setrusnya, semoga aku tak mengantuk dalam kelas ceramah…amin…huhuhuhu

Wednesday, October 7, 2009

Colesterol

"Cholesterol is a lipidic, waxy steroid found in the cell membranes and transported in the blood plasma of all animals. It is an essential component of mammalian cell membranes where it is required to establish proper membrane permeability and fluidity. In addition, cholesterol is an important precursor molecule for the biosynthesis of bile acids, steroid hormones, and several fat soluble vitamins. Cholesterol is the principal sterol synthesized by animals, but small quantities are synthesized in other eukaryotes, such as plants and fungi. It is almost completely absent among prokaryotes, which include bacteria.The name cholesterol originates from the Greek chole- (bile) and stereos (solid), and the chemical suffix -ol for an alcohol, as François Poulletier de la Salle first identified cholesterol in solid form in gallstones, in 1769. However, it was only in 1815 that chemist Eugène Chevreul named the compound "cholesterine"., "

Minggu ni aku suruh staff darah kat ofis check darah aku. Macam biasa la puasa etc before taking the blood. Tatkala bermegah dengan badan yang sihat dan sedikit kehenseman, aku dikejutkan dengan result yang amat melampau batas-batas norma kehidupan aku yang aktif dalam sukan, cerewat dalam dietry, dan seorang terlalu berhati- hati dalam pengambilan kolestrol. Colestrol level aku 8.17 mmol/L. Amir officemate aku and also musuh aku dalam politik cakap, "Lu beb baik tempah kubur dari sekarang". Mana taknya, level ni katagori bahaya dan sangat berisiko. Aku terus register masuk gym fitness first balik and mintak nasihat diorang pasal masalah kolestrol aku nih, dan aku berjanji akan turunkan kolestrol also bmi ditahap kondusif :-) huhuhuhuhuhu

Monday, October 5, 2009

Gempa Bumi Sumatera, tsunami Samoa, hurricane Philiphina, & Nordin Mat Top

Tatkala dunia menangis menangisi kematian orang tersayang yang melibatkan lebih 4ooo nyawa akibat 'bumi merajuk' pada minggu ini...tatkala dunia mencari kerakusan terroris sebenar bumi...tatkala Allah menunjukkan kekuasaan-Nya, tatkala bumi mula meluat dengan kelakuan manusia, tatkala berputarnya angin menghiasi langit yang membiru, tatkala perginya seorang tentera Allah, tentera islam sejati yang menghiasi jihad fisabillillah, yang menutup kepalsuan islam moderate & islam hadhari, tatkala Allah memberi isyarat bahawa seorang tentera islam bersamaan 4000 nyawa...tatkala ini semua makhluk berakal didunia berfikir sejenak..apakah yang sedang mereka lakukan...wallahua'lam